Blogi | 31.05.19
Työurani alussa olin projekti-insinöörinä tilaajaorganisaatiossa ja tehtäviini kuului rakennuttajan hankinnat. Minulla oli mappi, jonka selässä luki hankkeen nimi ja isolla HANKINNAT. Mapissa oli kaikki hankintoihin liittyvät paperit järjestyksessä ja pystyin helposti koska tahansa tarkistamaan siitä yksityiskohtia, kun niitä minulta kysyttiin. Se oli hauskaa hommaa.
Myöhemmin toimin ostopäällikkönä yrityksessä, joka osti vakionimikkeitä omaan tuotantoon ja kohdekohtaisia tuotteita projekteihin. Vakionimikkeiden osto oli näppärää, kun toiminnanohjausjärjestelmä teki tilausehdotukset osaluetteloiden perusteella. Projektiostot ja varsinkin niiden hallinta ja seuranta olivat haastavampia, kun niitä ei millään tahtonut saada järjestelmään. Joka tapauksessa ne olivat hyviä aikoja ja hauskaa oli.
Maailma on muuttunut noista ajoista. Se on nopeutunut, tehokkuusvaatimukset ovat kasvaneet, työtä tehdään erilaisissa verkostoissa ja meneillään on useita asioita kerrallaan. Tietomäärät ovat kasvaneet. Teknologia on kehittynyt, mikä on osaltaan saanut aikaan nuo muutokset ja toisaalta tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet menestyä muuttuvassa maailmassa.
Ostaminen on edelleen hauskaa, kun käytössä on toimivat työkalut. Rakentamisen hankintatehtävät alkavat jo tarjouslaskentavaiheessa, kun mietitään hankintapaketteja ja pyydetään niistä ennakkotarjouspyyntöjä. Hankinnan ja tarjouslaskennan työkalujen saumaton yhteistyö tehostaa tarjouslaskentaa. Työmaan hankintojen keskiössä on hankintasuunnitelma, jonka ajoitus elää työmaan aikataulun mukana. Tavoitelitteran ajoituksen muuttaminen muuttaa myös siihen sidottua hankintapakettia. Kerran järjestelmään syötetty tieto on koko ajan käytettävissä ja esimerkiksi tarjouslaskenta-vaiheessa tehty työ voidaan hyödyntää hankintasuunnitelmassa. Kokeneet ostajat tietävät mistä tarvittavia tuotteita ja työtä kannattaa ostaa, mutta järjestelmään kertyvä ostohistoria, siihen liitetty toimittaja-arviointi ja mahdolliset reklamaatiot auttavat uusia ostajia valitsemaan oikeat toimittajat. Järjestelmään tehty vastaanotto on talousihmisten nähtävissä, mikä helpottaa ostolaskujen käsittelyä. Nykyaikaiset tietojärjestelmät korvaavat perinteiset hankintamapit, olivat ne sitten hyllyssä tai tietokoneen kansioissa, ja tekevät hankintatiedot kaikkien käytettäviksi osana rakennusliikkeen kokonaisjärjestelmää. Työ tehostuu, virheet vähenevät ja ostaminen on hauskaa.
Jydacom Hankinta on uusi ja nykyaikainen selainkäyttöinen rakennusalan tarpeisiin kehitetty hankintajärjestelmä, joka toimii saumattomasti yhdessä Jydacom-kokonaisjärjestelmän kanssa.
Kirjoittaja:
Timo Nirhamo, tuotekehitysjohtaja
Käytössä syksyn 2021 tunnettuuskampanjan laskeutumissivulla