Kädet täynnä töitä ja ennakkoon sopivilta tuntuvia hankkeita, mutta tulos silti miinuksella.

Kyseistä viestiä on kuluvana vuonna kuultu yllättävän monesta rakennusalan yrityksestä kokoon ja kotipaikkaan katsomatta. Näin siitäkin huolimatta, että alan yleiset suhdanteet ovat olleet vähintäänkin kohtuullisella tasolla.

Tilannetta on seurannut myös rakennusalan ohjelmistotalo Evry Finlandin toimitusjohtaja Hannu Mäkimattila. Hänen mukaansa ongelmien taustalla voi olla työmaiden puutteellinen ohjaaminen ja kustannusten hallinta, johon niiden vetäjillä ei ole riittävästi aikaa tai kunnollisia työkaluja.

”Niinpä myöskään poikkeamiin ei reagoida riittävän ajoissa”, Mäkimattila toteaa.

Mututuntuma voi käydä kalliiksi

Laskuttamatta jäävät lisätyöt tai ennakoimattomat alihankkijalaskut voivat tuntua yksittäisessä kohteessa merkityksettömältä, mutta tekevät kertautuessaan ison loven paitsi hankkeen myös koko yrityksen eurovirtaan.

”Jos ennusteet eivät ole ajan tasalla, voi koko työmaa painua pakkaselle. Samalla se hankaloittaa seuraavien kohteiden tarjouslaskentaa, kun aiempien työmaiden todellisesta kustannuksista ei ole olemassa selkeää faktaa”, Mäkimattila muistuttaa.

Tilanteen haastavuutta lisää, jos taloushallintoa hoidetaan tilitoimistossa, eivätkä tiedot ole ajan tasalla, Mäkimattila toteaa.

Homma hanskaan yhdeltä luukulta

Evryssä näiden ongelmien ratkaisemiseksi on rakennettu uuden sukupolven Jydacom-tietojärjestelmä, joka kattaa rakennusyrityksen ydintoiminnot tarjouslaskennasta tuotantoon ja taloushallinnosta palkanlaskentaan, viranomaisilmoituksiin ja kulunhallintaan. Järjestelmää käyttää jo suuri osa Suomen suurista ja keskisuurista rakennusyrityksistä.

Jydacomin suosio onkin kasvussa ja toimitusjohtajan mukaan syy on selvä.

Tarjolla on uusi, monipuolinen, ”yhdeltä luukulta” toimitettava ohjelmistokokonaisuus, josta löytyvät rakentamisen ydintoiminnot yhdistettynä Suomen johtaviin taloushallinnon ja palkka- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistoihin.

”Nykyaikaisiin digityökaluihin kannattaa investoida myös eurojen hallinnassa.  Näin työmaita päästään johtamaan tarkemmin ja reaaliaikaisemmin. Ennusteet ovat ajan tasalla ja kustannuspoikkeamat havaitaan saman tien. Ja kun aiempien hankkeiden toteutuneista kustannuksista on selkeät tiedot, saadaan tarjouslaskennasta tuleville hankkeille faktoihin perustuvat tavoitearviot. Eurot pysyvät hallinnassa”, Mäkimattila toteaa.

*Artikkeli on julkaistu alunperin Rakennuslehden Suomea Rakentamassa 2/19 liitteessä.